Insectenallergiefonds

Doe een gift

U kunt dit fonds steunen via een gift op rekeningnummer BE45 7340 1941 7789, BIC-code KREDBEBB van KU Leuven met vermelding van de gestructureerde mededeling +++400/0017/15929+++.

Schenkt u op jaarbasis minstens 40 euro, dan hebt u recht op een fiscaal attest en een belastingvermindering van 45% op het geschonken bedrag. U ontvangt uw attest in de maand maart van het jaar na uw gift.

Ja, ik wil schenken

Het insectenallergiefonds in een bijzzzonder fonds dat iedereen met 'raat' en daad bijstaat in alles dat met insectensteken door wespen, bijen of hommels en de reactie hierop te maken heeft. Bijna iedereen wordt immers minstens eenmaal in zijn leven gestoken en kan allergisch reageren. Een insectensteek is de meest voorkomende oorzaak van ernstige allergische reacties bij volwassenen in Europa, en kan ook fatale gevolgen hebben. Gelukkig bestaat er een behandeling om nieuwe ernstige reacties of anafylaxie te voorkomen, namelijk immunotherapie met het verantwoordelijke gif. Hierbij worden steeds grotere hoeveelheden van het gif ingespoten. Op deze manier biedt dit bescherming bij nieuwe steken. Daarbovenop zorgen bepaalde aandoeningen zoals een systeemmastocytose of hereditaire alfa-tryptasemie voor een sterk verhoogd risico op ernstige reacties: ongeveer 1 op 2 patiënten met systeemmastocytose maken minstens 1 ernstige reactie door na een wespensteek. Deze aandoeningen worden meestal enkel vastgesteld naar aanleiding van een reactie. Te weinig mensen, ook artsen en patiënten, zijn echter op de hoogte van het bestaan van levensreddende immunotherapie met bijen-, wespen- of hommelgif.

Het Insectenallergiefonds wil insectengifallergie en immunotherapie bekendmaken bij iedereen, initiatieven hierrond stimuleren of organiseren, en daarnaast ook onderzoek hierrond steunen. Vele zaken weten we immers nog niet: wat is de ideale tijd tussen de injecties, hoelang behandelen we best verder, hoe bewijzen we op een eenvoudige manier dat de behandeling zeker werkt, ook als iemand nog niet werd herstoken, enz.

En het Insectenallergiefonds gaat ook breder: insectenallergie gaat immers niet alleen over reacties op stekende insecten. Tegenwoordig worden meer en meer eetbare insecten ingeschakeld als voeding voor mens en dier. Ook hierop kunnen allergische reacties ontstaan, en het fonds steunt ook dit soort van onderzoek.

Meer info over de behandeling van instectenallergie in UZ Leuven.

 

"Het insectenallergiefonds wilt meer buzz rond insectenallergie. Iedereen kan gestoken worden en reageren. Immunotherapie beschermt tegen nieuwe ernstige reacties. Nu de Aziatische hoornaar ook in België heel actief is, schuilt daar een nieuw gevaar. Meer kennis en onderzoek naar reacties op insectensteken en de behandeling ervan is essentieel."

Professor Christine Breynaert, beheerder van dit fonds