Fiscale informatie

Fiscaal voordeel

Voor particulieren

Wanneer het totaal van uw giften aan de universiteit jaarlijks minimum 40 euro bedraagt, dan geniet u een fiscaal voordeel. In de lente van het daaropvolgende jaar bezorgen wij u per post het fiscaal attest, opgemaakt op naam van de bankrekeninghouder.

Uw belastingvermindering bedraagt 45 procent van het bedrag van de giften, voor zover er voldaan is aan de volgende voorwaarden:

› Het totale bedrag van de giften waarvoor de vermindering wordt verleend mag per belastbaar kalenderjaar niet meer bedragen dan 10% van het totale netto-inkomen van de belastingplichtige, met een plafond van 408.130 euro voor inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025,  en een plafond van  420.930,00 EUR voor inkomstenjaar 2025, aanslagjaar 2026.
› In geval van een gemeenschappelijke aanslag wordt de belastingvermindering evenredig opgedeeld in functie van het belastbare inkomen van elk der echtgenoten ten opzichte van de som van het belastbare inkomen van de beide echtgenoten.
› De gift moet gedaan zijn aan een instelling opgenomen in de wet of een erkende instelling (zoals KU Leuven) en moet blijken uit een kwijtschrift van de begunstigde instelling.

Voor vennootschappen

Op het vlak van de vennootschapsbelasting kunnen giften in geld in principe geen aanleiding geven tot een fiscaal voordeel, maar dienen ze bij de belastbare winst van de vennootschap gevoegd te worden als verworpen uitgaven. Giften worden immers niet gedaan om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. 
Op dit principe bestaan echter een aantal uitzonderingen, zoals onder meer voor giften in geld aan erkende instellingen. Deze kunnen fiscaal aftrekbaar zijn voor zover er voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • Het totaal aftrekbare bedrag aan giften mag niet hoger zijn dan 5% van de nettowinst (i.e. het positieve fiscale resultaat gelijk aan het totaal van de toename van de belaste reserves, de verworpen uitgaven en de uitgekeerde dividenden) en is daarenboven beperkt tot een absoluut maximum van 500.000,00 euro.
  • De gift moet gedaan zijn aan een instelling opgenomen in de wet of een erkende instelling (zoals KU Leuven) en moet blijken uit een kwijtschrift van de begunstigde instelling.
  • Bij ontstentenis van een positief resultaat, en de giften bijgevolg niet kunnen worden afgetrokken, zijn ze evenwel niet overdraagbaar naar een volgend belastbaar tijdperk/kalenderjaar7. 

Giften vanwege rechtspersonen onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting zullen in hun hoofde aftrekbaar zijn voor zover ze voldoen aan bovenvermelde voorwaarden en grenzen.

Welke schenkingen komen in aanmerking voor een fiscaal attest?

Alleen voor schenkingen, handgiften en bankgiften in geld wordt een fiscaal attest afgeleverd. Schenkingen in natura (van materiële voorwerpen of onroerende goederen) komen niet in aanmerking. De aankoop van kaarten, de sponsoring van een evenement, de opbrengst van een inzameling of een verkoop zijn geen giften en geven bijgevolg geen recht op een fiscaal attest.

Alle informatie over belastingverminderingen voor giften vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën (in het Nederlands, Frans en Duits).

Wat is mijn financieel voordeel bij een...

Schenking

Voor particulieren: schenkt u per jaar 40 euro of meer aan KU Leuven, dan ontvangt u een fiscaal attest. Dit wordt automatisch toegezonden. Dit attest geeft u recht op een belastingvermindering van 45% van het geschonken bedrag.

Voor particulieren mag het totale bedrag van de giften waarvoor vermindering wordt verleend nooit meer bedragen dan 10% van het netto-inkomen met een maximum aftrekbaar bedrag van 420.930 euro (voor inkomstenjaar 2025, aanslagjaar 2026).

Voor vennootschappen is er belastingaftrek mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het totale bedrag van de giften waarvoor vermindering wordt verleend, beperkt tot 5% van de netto-winst met een maximum aftrekbaar bedrag van 500.000 euro.

Alleen voor schenkingen, handgiften en bankgiften in geld wordt een fiscaal attest afgeleverd. Schenkingen in natura komen niet in aanmerking.

Lees meer over schenken aan KU Leuven

Sponsoring

Voor sponsoring krijgt u van ons een tegenprestatie in ruil voor uw financiële bijdrage: zichtbaarheid van uw naam en/of logo op onze website. Schenken is ‘geven om niet’, daar staat geen return tegenover.

Extra tegenprestaties zoals vermelding van uw naam en/of logo op drukwerk of T-shirts, plaatsing van een banner enzovoort, krijgt u bij sponsoring van een KU Leuven-mecenaatsevent.

Omdat u een tegenprestatie krijgt, valt sponsoring onder de BTW-regelgeving: KU Leuven levert goederen of diensten, in dit geval zichtbaarheid. Voor sponsoring ontvangt u geen fiscaal attest, dat wordt alleen uitgereikt voor schenkingen zonder tegenprestatie.

Ook al krijgt u als sponsor van een fonds, mecenaatsproject of –event een tegenprestatie, toch is dit mecenaat. Uw bijdrage gaat immers naar vrij en onafhankelijk, belangeloos onderzoek, onderwijs of maatschappelijke dienstverlening van KU Leuven. U mag zich als sponsor niet mengen in het onderzoek, het onderwijs of de dienstverlening.

KU Leuven stelt een sponsorovereenkomst op. Op basis daarvan krijgt u als sponsor een factuur toegestuurd met vermelding van de BTW die van toepassing is, afhankelijk van de nationale of internationale context. Als uw bedrijf of organisatie BTW-plichtig is, dan is dit in principe een fiscaal aftrekbare kost.

Lees meer over sponsoring

Leerstoel

Een leerstoel kan worden opgericht ingevolge een schenking aan KU Leuven (er wordt dan een overeenkomst “intentieverklaring” ondertekend). De schenker ontvangt voor deze financiële steun een fiscaal attest.

Een leerstoel kan daarnaast worden opgericht op basis van een sponsoring aan KU Leuven (er wordt dan een “sponsorovereenkomst” ondertekend). De tegenprestatie bevindt zich dan in een naam- en/of logovermelding voor de sponsor. De sponsor ontvangt voor deze financiële steun een factuur, met aanrekening van 21% btw aan een Belgische sponsor. Zo'n sponsorfactuur is voor een bedrijf in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Meer weten over leerstoelen?

Fonds

Een fonds kan worden opgericht ingevolge een schenking aan KU Leuven (er wordt dan een overeenkomst “intentieverklaring” ondertekend). De schenker ontvangt voor deze financiële steun een fiscaal attest.

Een fonds kan daarnaast worden opgericht op basis van een sponsoring aan KU Leuven (er wordt dan een “sponsorovereenkomst” ondertekend). De tegenprestatie bevindt zich dan in een naam- en/of logovermelding voor de sponsor. De sponsor ontvangt voor deze financiële steun een factuur, met aanrekening van 21% btw aan een Belgische sponsor. Zo'n sponsorfactuur is voor een bedrijf in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Ontdek meer over fondsen