Wat is een leerstoel?

Via een leerstoel financiert u als bedrijf, vereniging of particulier baanbrekend onderzoek, academisch onderwijs of maatschappelijke dienstverlening. Een leerstoel steunt op een minimuminvestering van 70.000 euro per jaar – via fiscaal aftrekbare gift, sponsoring of grant – en doelt op een langdurig partnership met een minimale looptijd van drie jaar.

Het onderzoek gebeurt in volledige academische vrijheid en de resultaten ervan zijn publiek, zodat ze de samenleving ten goede komen. De leerstoeltitularis, een professor van KU Leuven of UZ Leuven, zorgt voor duidelijke communicatie over de besteding van de middelen en de voortgang van het project.

Alfabetisch overzicht van de leerstoelen

 

Specifiek voor het feestjaar werd de 600 jaar KU Leuven Leerstoel in het leven geroepen: een partnerschap van vier jaar in plaats van de gebruikelijke drie jaar. Als schenker van een 600 jaar KU Leuven Leerstoel bent u VIP van de exclusieve Rector's Circle. Een kans die maar één keer om de zes eeuwen passeert...

Interesse? Neem contact op met Griet Dobbelaere of Gert-Jan Bakx

Bekijk de 600 jaar KU Leuven Leerstoelen 

Waarom een leerstoel oprichten?

  • Uw steun aan voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, helpt zowel uw sector als de maatschappij vooruit.
  • U kunt steunen via een fiscaal aftrekbare schenking of via een sponsoring met factuur, naargelang uw voorkeur.
  • U zit zelfs op de eerste rij als belangrijke partner van de universiteit:
    • U krijgt jaarlijks verslag over de voortgang van het onderzoek.
    • U en uw team komen in contact met vooraanstaande wetenschappers die de vinger aan de pols houden van de nieuwste ontwikkelingen in uw interessegebied.
    • Uw leerstoel wordt plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van de rector
    • U krijgt erkenning voor uw bijdrage, bijvoorbeeld wanneer een leerstoel vermeld wordt in publicaties, persartikels of nieuwsbrieven.
    • Net als andere belangrijke mecenassen nodigen we u uit voor interessante evenementen.
    • Het steunen van een leerstoel biedt voor uw bedrijf ook de kans om de mogelijkheden voor gastcolleges, masterproeven en stages te bespreken met ons.

Hoe richt u een leerstoel op?

U kan er op vertrouwen dat u in bekwame handen  terechtkomt. Onze adviseurs staan u vakkundig bij met persoonlijk en op maat gemaakt advies. 

  1. Neem contact op met onze coördinator leerstoelen. Samen gaan we op zoek naar de onderzoeker die de beste match is voor uw visie en vraagstukken. Hij of zij wordt de titularis van uw leerstoel. 
  2. Samen met de leerstoeltitularis bepaalt u het thema van de leerstoel, alsook het bedrag dat u jaarlijks wenst te schenken aan het project. U kiest of u financiële steun biedt in de vorm van een gift, sponsoring of grant. 
  3. Onze juristen stellen de leerstoelovereenkomst op. Daarin worden de naam, doelstelling en verdere details vastgelegd. Als schenker kan u uw eigen naam aan de leerstoel geven of die vernoemen naar uw bedrijf, uw vereniging of een persoon die u op een speciale wijze wil eren. 
  4. Tijdens de plechtige inhuldiging in aanwezigheid van de rector wordt de leerstoelovereenkomst ondertekend. Dit vormt het startsein voor een vruchtbare samenwerking. 
  5. Beide partijen communiceren over het nieuwe partnerschap. 

Gedurende de looptijd van het contract, staat u in regelmatig contact met de leerstoeltitularis en ontvangt u jaarlijks een verslag over de impact van uw investering.

Info voor onderzoekers

Neem contact op

person
Gert-Jan Bakx
location_on
Adviseur Mecenaat - coördinator leerstoelen
email
 

Meer samenwerkingsmogelijkheden voor uw bedrijf

  • Wil u met uw organisatie of bedrijf op een andere manier bijdragen aan een specifiek fonds of project van KU Leuven? Organiseert u graag samen met uw medewerkers een benefietactie? Of kiest u liever voor sponsoring?  Ontdek de verschillende mogelijkheden
  • Op zoek naar nieuwe medewerkers of wilt u een stage of studentenjob aanbieden? Ontdek de mogelijkheden.
  • Denkt u eerder aan contractonderzoek en wilt u een samenwerking opzetten tussen uw bedrijf en KU Leuven Research & Development?