Waardig Werk en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De nieuwe leerstoel Waardig Werk en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen heeft de ambitie om kennis over schendingen van mensenrechten binnen mondiale waardeketens te vergroten en in kaart te brengen waarom grote delen van de wereld het zonder goede sociale bescherming moeten stellen. Wereldsolidariteit en ACV investeren in kennisopbouw omtrent verschillende kernthema’s, gelinkt aan hun visie en missie als sociale ontwikkelingsorganisaties. Tegelijk biedt de leerstoel nieuwe opportuniteiten aan HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, red.) om het maatschappelijk debat rond waardig werk en de zogenaamde SDG’s (Sustainable Development Goals, red.) te voeden en haar positie in wetenschappelijke debatten omtrent deze thema’s te waarborgen.
Leerstoel oprichten
Wil u of uw bedrijf een ambitieus onderzoeks- of onderwijsproject oprichten? Wilt u KU Leuvens meest getalenteerde docenten en hun medewerkers aanmoedigen en zo uw belangstelling voor kennisoverdracht in het licht stellen? Dan kunt u een leerstoel oprichten.
Publicaties
- Lees hier meer: Artikel over het onderzoek van de leerstoel
“Waardig Werk is als thema de voorbije jaren hoger op de internationale beleidsagenda gekomen", vertelt titularis van de leerstoel, professor Geert Van Hootegem. "Ondanks deze groeiende aandacht duiken er bijna dagelijks voorbeelden op van slechte arbeidsomstandigheden in internationale waardeketens. Sociale bescherming blijft maar al te vaak een privilege voor een minderheid van de bevolking. Investeren in kennisopbouw over Waardig Werk is essentieel in een tijdperk waarin globalisering bestaande arbeidsrelaties ontwricht, en de druk op werkomstandigheden toeneemt door onevenwichtige machtsrelaties. De leerstoel heeft niet enkel de ambitie om wantoestanden in kaart te brengen, maar ook om via onderzoek te wegen op de beleidsdebatten omtrent Waardig Werk in ontwikkelingslanden.”
Schenkers
WSM vzw - Wereldsolidariteit
ACV-CSC vzw
Looptijd | Datum ondertekening | Datum inhuldiging |
3 jaar (2018 - 2021) 3 jaar (2021 - 2024) 2 jaar (2025 - 2026) |
13 juni 2018 6 mei 2022 14 februari 2025 |
20 februari 2019 Geen Geen |
“De leerstoel heeft niet enkel de ambitie om wantoestanden in kaart te brengen, maar ook om via onderzoek te wegen op de beleidsdebatten omtrent Waardig Werk in ontwikkelingslanden.”
De titularis van de leerstoel is professor Huib Huyse.